ELMÉLETI ELŐADÁSOK – KREATÍV WORKSHOP

Minden tananyagegység három egymásra épülő egységből áll:

  • 1. héten előadás: szakelmélet, szaktörténet
  • 2. és 3. hét kreatív workshop (analóg és digitális)

8 TEMATIKA:

  • A tervezőgrafika történetéről dióhéjban
  • Észlelés / Gestalt elmélet
  • Konstrukció / dekonstrukció
  • Geometria / mintázatok
  • A vizuális nyelv
  • Kísérleti tipográfia
  • Egyéni utak / a saját stílus fogalma
  • Új utak / határterületek a grafikában

.

OKTATÓK | KREATÍV WORKSHOPOK

A tanfolyam oktatói olyan tervezőgrafikusok, akinek a tervezői munkájában az innnováció, a kutatás rendkívül fontos szerepet játszik. Oktatóink között vannak a szakma legismertebb, legsikeresebb képviselői, a MOME tanárai, a MOME és az MKE doktori iskolájának hallgatói és nemrég végzett tervezőgrafikus hallgatóink. Minden oktató egy-egy tematikát gondoz, azaz két héten keresztül vezet egy elméleti és gyakorlati workshopot. 

 .

KÉPZÉSVEZETŐ / Elméleti kurzusok:

dora

Balla Dóra grafikusművész a MOME egyetemi docense, a Visual Grammar tanfolyam szakmai vezetője. A MOME-n diplomázott  és védte meg doktoriját, fő kutatási területei a tervezőgrafika kortárs története, a vizuális észlelés és teremtés elmélete és az experimentális tipográfia. 2013-ban indította a Vizuális kutatás programját, amelyen belül ezekre a kérdésekre reflektál és könyvek, kiadványok megjelentetése mellett a legfontosabb törekvése a szakmai tudást segítő korszerű tananyagfejlesztés online és nyomtatott formában egyaránt.

balladora, tgt, behancetumblr, facebook

.

A VISUAL GRAMMAR WORKSHOPOK OKTATÓI:

Borbás Marci (II) tervezőgrafikai tanulmányait az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Intézetben kezdte (BA diploma), és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MA diploma) fejezte be. Alapítótagja a nemrég indult harom.studio-nak, amelyben grafika-video-web formációban dolgoznak. Régóta foglalkozik illusztrációkkal és kísérleti tipográfiával, sokszor keresi a két műfajnak a metszetét és ezeket a megoldásokat egy új médiumon keresztül kibontani.

behance, instagram, vimeo

 

 

etapes_copy

Demeczky Nóra és Déri Enikő (I ÉS II) a MOME-n diplomáztak tervezőgrafikusként 2014-ben és nem sokkal a végzésük után megalapították a de_form stúdiót. A nagyon rövid idő alatt hazai és nemzetközi szinten egyaránt rendkívül sikeressé vált formáció széles körű megrendelőbázissal elsősorban az art direction, a branding és a kiadványtervezés területén alkot. Munkájukra jellemző hogy nagyon tiszta és erőteljes konceptuális válaszokat keresnek.

de_form, behance, facebookinstagram, tumblr

 

 

saci

Erdélyi Sarolta (I) tervezőgrafikai tanulmányait a soproni Alkalmazott Művészeti Intézetben kezdte (BA diploma), és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MA diploma) fejezte be. Ösztöndíjjal tanult egy fél évet a Mimar Sinan Művészeti Egyetemen Isztambulban, és ugyancsak ösztöndíjjal dolgozott Bécsben (Perezramerstorfer Studio) és Portóban (R2). Erősen érdeklődik a vizuális kommunikáció elméleti részé iránt. Munkáira leginkább a konceptuális alapok és a kísérletező szemlélet a jellemző. 

behance, cargo, facebook

 

aniko

Kuthi Anikó (I ÉS II) 2015-ben szerzett tervezőgrafika diplomát a MOME mester szakán. Munkáiban a grafika határterületei, az anyagszerű kísérleti megoldások foglalkoztatják. A diploma megszerzése után építész, belsőépítész társakkal PONT5 studio néven keresik saját útjukat és a három terület fúziós lehetőségeit. 

 

pontcolab

 

11890377_945055482202424_2195969666045595917_o

Jekli Ágnes (I ÉS II) 2013 ban diplomázott tervezőgrafikán a MOME-n, azóta  doktorandusz ugyanitt. Tervezőgrafikusként és kutatásáben egyaránt leginkább az foglalkoztatja, hogy a vizuális jelek, mint a grafika nyelvezete,  miképpen hidalhatnak át interkulturális szakadékokat. Az Open Doors műhely egyik alapítójaként ezt az érdeklődést a mindennapos gyakorlatba is ülteti egy multikulturális környezetben.

 

open doors

 

ulrichs_portre
Ulrich Sára (I ÉS II) 2013-ban diplomázott a MOME tervezőgrafika szakán, majd 2014-ben a vizuális művészettanár szakon, azóta ezt a kétirányú tudást és érdeklődést a MOME doktoranduszaként és egyben oktatójaként, illetve a Budai Rajziskola grafika szakképzésében hasznosítja. A tervezőgrafika szakmában és a saját kutatásában – többek közt – azok a tipográfia-irányú helyzetek érdeklik, melyek magukban hordozzák a szöveg és kép összefonásának lehetőségét, a tartalom és forma együttes fejlesztésének kihívását.